Vitorlázás

Őszi gasztro- és kézműves vásár
None
Kiváló szélben rendezték az Őszi Regattát

Az idei Őszi Regattán 57 hajó állt rajthoz, amelyen a Mátrix futott be elsőként és nyerte a Nautic 330-as osztályt. A YS I kategória abszolút győztese az Ellinore lett, a YS II-es egységek közül az Orion, a YSIII-as csoportban pedig a Solaris állhatott a dobogó legfelső fokára. A versenyzőknek a Balatonkenese–Balatonaliga–Balatonkenese–Balatonalmádi–Balatonkenese pályát kellett vitorlázniuk. Az

Körvasút és villamos a Balatonnál?
A balatoni üdülőkörzet közlekedésfejlesztési stratégiájában elsődleges cél a tó vasúti körbejárhatóságának megvalósítása – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi online konferenciáján.
Nemzeti ünnep – október 23. Zamárdi

Rendhagyó módon rendezik meg 2020. október 23-án Zamárdiban az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának városi ünnepségét.

Reklám
Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa 2020 Tihany

2020. október 22-28. között ismét megrendezik Tihanyban a Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupát. 

A vásárlás éjszakája Hévízen: ez az új gyógymód
Idén először hirdették meg a Shopping nightot, azaz a vásárlások éjszakáját Hévíz élvonalbeli kereskedői október 24-ére, hogy néhány órán át látványos kínálattal és vásárlási árengedményekkel tegyék mozgalmassá a borús őszi napokat.
Ízek, zamatok és aranyló őszi színek a Balatonnál

Van, ahol már hordókba kerültek a mosolygó szőlőszemek, van, ahol még a tőkén pihennek, ám a balatoni szőlősorok látványa mindkét esetben lenyűgöző.

A Wild Joe a befutó szakaszon vitorlázik

A harmadik versenynap végén eőnyszámítással a Class 1 osztályban első, az abszolút sorrendben az egytestűek között második helyen halad a magyar hajó a 41. Rolex Middle Sea Race-en

A Táj Nemzetközi Napját ünnepeljük október 20-án

Az Európai Táj Egyezmény megnyitásának napját, október 20-át, 2017 óta Európa-szerte a táj nemzetközi napjaként ünnepeljük.

A Kajla útlevéllel ingyen utazhattok a Balcsihoz az őszi szünetben
Nem csak élményeket és pecséteket gyűjthetsz az őszi szünetben a Kajla útleveledbe, de ingyenesen utazhatsz az ország egész területén a MÁV és Volánbusz járatain. A Balaton is számtalan látnivalóval vár benneteket!
Vasúti gázolások a Balatonnál - egy mozdonyvezető vallomása
"Azt álmodtam, elütök valakit. Furcsa, de a valóság pontosan olyan volt." Mozdonyvezetők rémálma a gázolás. Trauma a több száz méteres fékút ­tudatában várni a biztos ütközést, majd az elsők között szembesülni a borzalmas látvánnyal.
A boglári Gömbkilátó is esélyes az Év Kilátója címre

Pályázatot hirdetett az aktivmagyarorszag.hu az Év Kilátója titulusért. A versenyre 177 nevezés érkezett, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a tíz legjobbat. Ezek közül a közönség dönti majd el, hogy melyik legyen a befutó. A hegyek vonulata a horizonton, a távoli városok pompája, a Balaton víztükre – három a legszebb dolgok közül, amiben egy kilátóba […]

Brutális építkezési dömping Siófokon

Az év első felében az új lakások hatvan százaléka a fővárosban és Pest megyében vagy Győr-Moson-Sopron megyében épült, de a legnagyobb meglepetést talán Siófok okozta, ahol négyszer annyi ingatlan készült el, mint tavaly ilyenkor – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal friss kiadványában. A januártól júniusig tartó időszakban épített 8697 lakás mennyisége a következőképpen oszlik el […]

Reklám
Így oszlott meg a Balaton kiskereskedelme a nyáron

Nyolc élelmiszerlánc száz egységét vette górcső alá egy elemzés a balatoni régióban. Ezen a nyáron minden hatodik magyar a belföldi nyaralást, azon belül is a Balatont választotta. A mobiltelefonok anonimizált helyadatain alapuló lokációelemző szolgáltatás, a LocSight minden korábbinál precízebb elemzést készített arról, milyen hatást gyakorolt ez a régió kiskereskedelemére – olvasható a turizmus.com-on. Az elemzés […]

Őszi Regatta kiváló szélviszonyokban
Az Őszi Regatta a balatonkenesei versenyszezon hagyományos záró eseménye, a KMPVSE rendezésében. Az idei rövidebb szezon és az előre jelzett szél miatt is lelkesen várták a vitorlázók a versenyt. 57 hajó állt rajthoz. Kiváló szélviszonyok, remek csaták jellemezték a szombati hideg, ám kihívóan szeles versenyt. A Mátrix futott be elsőként és nyerte a Nautic 330-as osztályt. A YSI kategória abszolút győztese az Ellinore lett, a YSII-es egységek közül az Orion örülhetett az arany éremnek, míg a YSIII-as csoportban a Solaris állhatott a dobogó legfelső fokára.
Érdemes október végén is Hévízre utazni, mutatjuk, hogy miért

Megannyi lehetőség között válogathatunk, ha a hosszú hétvégét az egyedülálló Hévízi-tó városában töltjük.

Hévízi gesztenye kisokos
Gesztenyés finomságokkal is csábította vendégeit az elmúlt hétvégén Hévíz. A termelői piacon és a Kertészeti Centrumban is nagy volt a sürgés-forgás, és természetesen kóstolni is lehetett.
Passzív napokkal ért véget a Swan-világbajnokság

Október 13. és 17. között, az olasz csizma nyugati oldalán, a Follonicai-öbölben rendezett a Swan két világ- és egy Európa-bajnokságot az általa gyártott hajók számára, a márkához illő körítéssel és privát hajókiállítással kiegészítve. Az október 13-i nap a megnyitó ünnepségé és a próbafutamé volt, különösebb izgalmak nélkül. Másnap aztán belehúzott a mezőny, a 3 osztályban

Felkerültek a hétvégi Laurel Kupa eredményei
Felkerültek a hétvégi Laurel Kupa eredményei
Őszi Regatta - Kiváló szélviszonyok
Őszi Regatta - Kiváló szélviszonyok
Könyvritkaságok a keszthelyi Festetics-kastély könyvtárában
Különleges könyvritkaságokat mutat be hónapról hónapra a Helikon Kastélymúzeum a Festeticsek felbecsülhetetlen értékű gyűjteményéből. Októberben Pázmány Péter munkássága került a középpontba.
A balatonboglári Gömbkilátó lett az Év Kilátója

3901 szavazattal a Xantus János Gömbkilátó nyerte meg az Év Kilátója szavazást 2020-ban!

Reklám
A Balatonba esett Zalatnay Cini eljegyzési gyűrűje
Az énekesnő anno kikosarazta Komár Lacit, aki az elutasításra adott neki egy tockost, amitől kettétört egy foga.
Rolex Middle Sea Race: párviadal az első helyért

Két napja vannak versenyben és Szicília északnyugati sarkánál a Wild Joe utolérte az I love Poland VOR 70-est. Józsa Márton csapata előnyszámítással vezeti az IRC 1 osztályt.

Elengedés online, offline - Beszélgetés Tari Annamáriával
None
Kálmán Imre Emléknapok 2020 Siófok

2008 óta minden évben nagyszabású rendezvénysorozatával tiszteleg Siófok Kálmán Imre emléke előtt.

Íme az idei balatoni szezon legfelkapottabb áruházai
Egy piaci elemzés a balatoni régió nyolc élelmiszerláncának száz egységét rangsorolta a látogatottság alapján.
Nemzeti ünnep – október 23. Balatonakarattya

2020. október 23-án 11 órakor kezdődik az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepi esemény Balatonakarattyán.

Balatonfüreden rendezik a következő évben a SUP-világbajnokságot
A Balaton-átevezéssel egy időpontban, 2021. június 18-20. között rendezik meg a SUP-világbajnokságot Balatonfüreden. Várhatóan több ezer résztvevő szállhat vízre a vb három napja alatt.
Irány az őslevendulás – Bittera Gyula emléktúra
None
Rejtőző kiskastélyok a Balaton északi partján #5 - Angolkisasszonyok nyaralója
Hívhatjuk őket villáknak vagy kastélyoknak, mindenképpen az építészet olyan kis kincseiről van szó, amelyek története sok érdekességet rejt. Ne hatalmas uradalmi épületeket képzeljünk el, ahol egykor szolgasereg leste a gazdák minden kívánságát. Az épületek némelyike nincs tökéletes állapotban, némelyikben laknak, van amelyik üresen áll, műemlék vagy éppen egy múzeumnak ad otthont. Ez a csopaki épület nem éppen rejtőző, szabadon megcsodálható, falai között pedig a Balaton-felvidék hűséges őrzői tevékenykednek.
Templom a lellei part felett: a kishegyi Szent Donát kápolna

A mintegy háromszáz méterrel a tengerszintje fölé magasodó Kishegyre nem csak a fantasztikus panoráma miatt érdemes ellátogatni.

Kinizsi Söröző, Fröccsterasz
None
Kvíz - Megyék Csatája a Balatonnál: Berki, Majka és sokan mások!
Teszteld az ismereteidet a Balatonról a likeBalaton.hu-val! Minden héten egy izgalmas kvízzel jövünk, szóval vedd elő a játékos éned, a tó iránt érzett minden rajongásod és az összes tudásod! Ezúttal sztárokkal kapcsolatos kérdéseket tettünk fel, olyanokat, amelyek a Megyék Csatájához kapcsolódnak. Sok sikert kívánunk!
Tovább épül a Budapest-Balaton kerékpárút

A nyolc potenciális jelölt közül a Colas Út Építőipari Zrt. fogja kivitelezni az épülő Budapest-Balaton bicikliút biatorbágyi szakaszát, mintegy nettó 295 millió forintért. A tender eredményét az uniós közbeszerzési közlönyben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) közölte. Épülhet az Eurovelo 6 bicikliút újabb magyar szakasza. A kerékpárút hossza mintegy 2,2 kilométer és kétirányú haladást tesz […]

Jönnek az elektromos tartályhajók

A tokiói székhelyű Asahi Tanker történelmet ír az elektromos járművek piacán azzal, hogy megrendelte a világ első, elektromos meghajtású tartályhajóit, azaz olajtankereit. A két tankert a Kawasaki Heavy Industries gyártja, és 100 százalékig nagy kapacitású lítium-ion akkumulátorok hajtják majd őket a zéró károsanyag-kibocsátás érdekében. A tervek szerint 2022 márciusában állnak forgalomba. Miután nem juttatnak káros

A régi huszárlaktanya emléktábláját avatták Keszthelyen

Mostanra sikerült a Pelso Társaság által még 2014-ben javasolt emléktábla ötletét megvalósítani, amely az egykori huszárlaktanyának állít emléket Keszthelyen. Az avatóünnepség történéseiről a tvkeszthely.hu számolt be. A Deák Ferenc utcában található az egykori huszárlaktanya. Előtte a lakosságnak kellett elszállásolni a katonaságot, ezért építtette  Reischl Vencel városbíró az épületet 1886-ban. Ennek állít mementót a Peslo Társaság […]

Retro Trabant találkozó és még több gasztroprogram a Balaton körül

A folytatódó őszi balatoni fesztiválok és gasztroprogramok mellett a Trabantok szerelemeseit is várják ezen a héten Balatonfüreden. A Balaton.hu ajánlja:Október 24. – Balatonfüred – Trabantozós retro nap – BalatonfüredOktóber 24. – Nyitott Pincék Napja – BalatongyörökOktóber 21-24. – Füredi Őszi Fesztivál – Balatonfüred Október 22. (Csütörtök)Hévíz – Gasztroséta Hévízen Október 23. (Péntek)Szigliget – MiniSüllő GASZTRONAPOK – […]

Irány a sivatagi luxuswellness

A Namib-sivatag egyik legkülönlegesebb célpontja Sossusvlei, amely a világ legnagyobb és legrégebbi homokdűnéinek ad otthont. Itt található a Wilderness Safaris sivatagi elvonulásra tervezett luxusüdülője, a Little Kulala, amely hamarosan újra megnyitja kapuit. A fejlesztések eredményeként egy wellnessrészleg nyílik, amelyhez a sivatag csendje és a dűnék vagy a tiszta, csillagoktól ragyogó ég látványa kínál hátteret. A

Balatonszemesi az év Hős Fája, a Bagolyvári promenád!
Online szavazáson 5091 szavazattal a mélykúti júdásfa nyerte idén az Év fája címet, a Hős fa címet a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasora, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta.
Idén ősszel nagy lendületet kapott a balatoni borturizmus
A járvány miatt keresik az igényes programokat a belföldi turisták.
Betörők mondták el, mivel óvhatod az otthonod, nyaralód biztonságát
Felmérések szerint a betörések időszaka előtt állunk: a hosszabb, sötétebb estéken gyakrabban csapnak le a bűnözők. Szakértők szerint a közelgő óraátállítás egyfajta emlékeztetőként kell, hogy működjön: jobban oda kell figyelnünk otthonunk védelmére. Különösen igaz ez a nyaralókra, ahol egyelőre még ott vannak az értékes műszaki berendezések is, hiszen egy-egy szebb hétvégét még szívesen töltünk ott.
Rolex Middle Sea Race: A Strombolinál második a Wild Joe

Józsa Márton csapat jól hajt, a Stromboli vulkánt az egytestű hajók közül másodikként kerüli a Wild Joe

Október, optika, Balaton - Bulcsú így látja
Az októberi Balaton talán kicsit szeles, esős és a napnak sincs már komoly ereje, de a tó varázsa ilyenkor is csodálatos, így rengeteg embert vonz kirándulni, vitorlázni, bringázni. Mert a Balaton ilyenkor sem zár be!
A balatonboglári Gömbkilátó lehet az Év kilátója
Tíz hazai kilátót választott ki a szakmai zsűri, amelyekre október 17-éig lehet szavazni a közösségi oldalon; az Év kilátója címre, egyedüli somogyiként, a balatonboglári Gömbkilátó is a jelöltek közé került.
A Balatonfüred horvát és spanyol kézilabdázója is magyar állampolgár lett

A Balatonfüredi KSE férfi kézilabdacsapatának horvát beállója, Petar Topic, valamint spanyol jobbszélsője, Pedro Rodríguez Álvarez magyar állampolgársági esküt tett csütörtökön. A Veszprém Megyei Napló beszámolója szerint mindkét játékos 2016 nyarán igazolt Magyarországra. Topic előbb a Váci KSE-t erősítette, majd egy évvel később került Balatonfüredre, ahol védekezésben és támadásban is alapembernek számít. Pedro Rodríguez Álvarez tavaly nyárig a […]

Reklám